dinsdag 11 februari 2014

Milleniumdoelen

Jaja, voor heel de klas hebben wij een presentatie gehouden, en daar is meteen een krantenartikel over geschreven. Je leest het hier:

Donderdag , 6 februari 2014

BURGERSCHAP , millenniumdoel 4
IJverige studenten van het Koning Willem 1 College

Woensdag 5 februari jl. hebben 3 studenten van het Koning Willem 1 College een presentatie gegeven voor het vak Burgerschap.
De studenten hebben zich verdiept in de millenniumdoelen. Millenniumdoelen richten zich op het uitbannen van wereldwijde armoede. Van hun docent Burgerschap hebben zij de opdracht gekregen om één millenniumdoel te presenteren.

De getallen van wereldwijde kindersterfte greep de leerlingen wel naar het hart en hebben dus gekozen voor millenniumdoel 4.
DOEL: Het percentage kinderen dat voor hun 5e jaar overlijdt moet in 2015 met tweederde zijn teruggebracht ten opzichte van 1990.
In 1990 stierven wereldwijd 12,4 miljoen kinderen. Dat moet in 2015 dus 4,1 miljoen kinderen zijn. Toegang tot medicijnen, vaccinaties, een goede hygiëne en een goede gezondheidszorg is noodzakelijk om deze ziekten te helpen bestrijden.

Feiten:
·         In 2004 werd 73 procent van de kinderen in ontwikkeling landen ingeënt tegen mazelen. In 1990 was dat 71 procent een relatief kleine vooruitgang dus in 2004 stierven er 454000 kinderen aan mazelen.
·         Het sterftecijfer onder de 5 in noord Afrika en midden oosten liep terug van 8,6% in 1990 naar 5,3% in 2005. Vooraal in Sub-sahara Afrika blijft de kindersterfte hoog. In deze regio blijft het aantal sterfgevallen slecht ligt gedaald.
·         In 2008 stierven aan 8,8 miljoen kinderen. De meeste overleden aan ziektes die te voorkomen zijn door betere zorg , voeding en vaccinaties.
·         Diarree , ondervoeding en luchtweg infecties zijn de meest directe oorzaken.
Van de 130 miljoen baby’s  die per jaar worden geboren overlijden er 4 miljoen in het eerste levensmaand. Dit hangt samen met de voeding en gezondheidstoestand/omgeving van de moeder. Ook de begeleiding tijdens de zwangerschap en bevalling en de zorg in de kraamtijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten