dinsdag 11 februari 2014

Microkrediet


Wat is microkrediet?
Ondernemende mensen kunnen armoede de wereld uit helpen. Daarom stimuleert Cordaid Microkrediet kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Niet door ze geld te geven, maar met kleine leningen, zogenaamde microkredieten. Zo kunnen deze ondernemers een zelfstandig bestaan opbouwen.

Tenneh Koroma's plan

Microkrediet voor inkopen palmolie

De 25-jarige Tenneh Koroma heeft een marktkraampje in het oosten van Sierra Leone. Het is een klein en gemoedelijk marktje waar ze werkt. Hier kennen de mensen elkaar. Zelfs de gammele marktkraampjes lijken tegen elkaar aan te hangen om de laatste nieuwtjes uit te wisselen. In de schaduw van een hoge boom verkoopt Tenneh haar palmolie, maggi en andere kruidenierswaren. Ze wil graag een microkrediet van €125. ‘Dan kan ik een vat palmolie inkopen bij een groothandelaar’, vertelt ze. ‘Groot inkopen bespaart geld. En de palmolie kan ik voor een goede prijs verkopen. Meer winst voor mij, dus. Zo onderhoud ik mijn 3 kinderen.’

Met 15 jaar eigen marktkraam

Het microkrediet is aan Tenneh goed besteed. Met ruim 10 jaar ervaring, weet zij precies wat ze doet. ‘Ik leerde dit vak van mijn moeder. Op mijn 15de begon ik voor mezelf. Wat moest ik anders? Mijn vader overleed in de burgeroorlog. Mijn moeder en ik waren straatarm. Geld om naar school te gaan, was er niet. Een bittere pil. Ik had graag meer geleerd. Eerlijk gezegd begon ik mijn marktkraam niet alleen om geld te verdienen. Ik wilde mezelf ook als mens ontwikkelen.’

Het leven op de markt is goed (en microkrediet maakt het beter)


Tenneh is populair op de markt. ‘Ik ken de mensen, zij kennen mij. Het leven hier op de markt is goed. En na mijn eerste microkrediet werd het beter. Eindelijk kon ik meer producten inkopen. Het resultaat? De verkoop steeg. Ik betaalde het microkrediet terug en hield een winst over die groter was dan het krediet zelf. Dus vroeg ik een tweede microkrediet aan. Hetzelfde gebeurde. Vroeger at ik maar 1 keer per dag, of helemaal niet. Nu eten we 2 keer per dag en gaan mijn kinderen naar school. Die stijgende lijn wil ik met mijn nieuwe microkrediet van €125 voortzetten.’

Mensenrechten




Maak een omschrijving van het begrip mensenrechten.
De rechten van een mens, of fundamentele rechten. Rechten die ieder mens toekomen en die geacht worden de grondslag te zijn voor alle rechten die door wet en gewoonte worden gesteld.

Welke mensenrechten/kinderrechten ken je?
Vrijheid van meningsuiting, recht op privacy



Kies drie mensenrechten uit en leg uit wat de relatie is met Milleniumdoelen:
1.      Een bed en wat te eten
We hebben allemaal het recht op een goed leven. Moeders en kinderen, oudere mensen, werklozen of gehandicapten, alle mensen hebben het recht dat er voor hen gezorgd wordt.

2.       Het recht op leven
We hebben allemaal het recht op leven, en het recht te leven in vrijheid en veiligheid.

3.    We zijn allemaal gelijk en gelijkwaardig
We zijn allemaal vrij geboren. We hebben allemaal onze eigen gedachten en ideeen. We zouden allemaal op dezelfde manier behandeld moeten worden.



Noem 3 voorbeelden van schendingen van mensenrechten:
1.    ARTIKEL 19 – VRIJHEID VAN MENINGSUITING
In Soedan werden tientallen voorvechters van mensenrechten gearresteerd en gemarteld door de nationale inlichtingendienst en veiligheidstroepen.

2.    ARTIKEL 21 – RECHT OP DEMOCRATIE
Aan het einde van 2007 werden er in Cuba nog steeds politieke gevangenen vastgehouden vanwege hun geweldloze politieke opvattingen of activiteiten.

3.    ARTIKEL 3 – HET RECHT IN VRIJHEID TE LEVEN
In Oeganda sterven wekelijks 1500 mensen in opvangkampen voor vluchtelingen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben al 500.000 mensen in deze kampen de dood gevonden.

Kies drie kinderrechten uit en leg uit wat ze inhouden en wat de relatie is met Millenniumdoelen:
1.       Artikel  10 : Gezinshereniging
Gezinshereniging betekent dat je hele gezin weer bij elkaar komt. Stel bijvoorbeeld dat je vader in een ander land woont en je moeder met jou en je broertje of zusje naar Nederland zijn gekomen. Als jouw vader dan naar Nederland zou komen en jullie dus weer een gezin zijn, dan heet dat gezinshereniging. De overheid moet ervoor zorgen dat gezinnen bij elkaar kunnen zijn.

2.       Artikel 11: Kinderontvoering
Je mag niet ontvoerd worden. Soms neemt één van de ouders het kind mee naar het buitenland zonder dat de andere ouder dat goed vindt. Dat heet kinderontvoering. De regering moet dan helpen om het kind weer terug te brengen.

3.    Artikel 12: mening van een kind
Jouw mening is belangrijk als het over onderwerpen gaat die met jou te maken hebben. Zoals waar je gaat wonen als je ouders gaan scheiden of hoe de speeltuin bij jou in de buurt eruit moet zien. Daarom moet er ook naar jouw mening worden gevraagd, door je ouders, leraren en de regering. Het is wel zo dat volwassenen uiteindelijk de beslissing nemen omdat kinderen minderjarig zijn.

In Nederland moet de rechter naar jouw mening luisteren als je twaalf jaar of ouder bent. Ook als je jonger bent dan twaalf jaar kan de rechter naar je mening vragen. Dit kan bijvoorbeeld als je ouders gaan scheiden of als je uit huis geplaatst moet worden. De rechter stelt je dan vragen en neemt jouw mening mee in de beslissing.



Rank a Brand




Esprit
Label C
Hier scoort het merk goed in:
- Het merk heeft een beleid om de eigen CO2 uitstoot te beperken of te compenseren.
- Het merk heeft een beleid om alle mogelijke schadelijke chemicaliën uit te bannen in de hele levenscyclus en productieketen van de kleding en schoenen.
- Het bedrijf is lid van een samenwerkingsverband om arbeidsomstandigheden te verbeteren en koopt het merk in bij ‘gecertificeerde’ fabrieken.

Waar ze minder goed in scoren:
- Het merk heeft geen effectief beleid voor het looien van leer, om milieuverontreiniging door chroom en andere schadelijke chemicaliën te beperken, bijv. door waterzuivering.

Mijn conclusie:
Het merk is gericht op het verbeteren van goede werkomstandigheden, en zijn bezig om de CO2 uitstoot zo veel mogelijk te beperken.

Dit merk scoort over het algemeen erg goed op alle omstandigheden.



Birkenstock
Label C
Hier scoort het merk goed in:
- Birkenstock heeft verschillende beleidsmaatregelen ter vermindering van CO2-uitstoot en energieverbruik zoals het verbeteren van hun grote lederen stoten, uitvoering van milieuvriendelijke energie generatie planten, en met behulp van gecombineerde warmte en elektrische centrales genomen.
- Alle producten worden gemaakt in Duitsland, dat een laag risico land is zoals gedefinieerd door MADE-BY

Waar ze minder goed in scoren:
- Birkenstock gebruikt alleen natuurlijke en duurzame materialen zoals cork, latex en jute voor het voetbed. Birkenstock communiceert echter niet over de rubber gebruikt voor de zool en het leder gebruikt voor het bovenste deel van de schoenen.
-

Mijn conclusie:
Het merk brengt niet veel informatie naar buiten over de productie en eventuele schadelijke of problematische handelingen binnen de productie van hun productie. Een heel eerlijke conclusie kun je dan ook niet trekken. Wat in ieder geval goed is, is dat de productie binnen Duitsland blijft.

Eerlijke handel; dat is pas werken aan de wereld!

Duurzaamheid, dat hebben we nodig! Maar wat is het nu eigenlijk?
Alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord leven, milieu, ecologie en toekomstgericht denken valt onder duurzaamheid.
Naast het feit dat we geld willen verdienen en van de welvaart willen genieten is het ook onze taak om goed voor de mensen en het milieu te zorgen. Als we dit niet doen is de toekomst van de mensheid onzeker. Wij hebben nu een verantwoordelijkheid voor de toekomstige generaties die zullen komen. Wanneer wij bijvoorbeeld alle fossiele brandstoffen verbruiken, zal de volgende generatie met een enorm probleem zitten. Dit geldt ook voor problemen als opwarming van de aarde, CO2-uitstoot en voedselproblematiek.

Fair Trade wil zeggen ‘eerlijke handel’ en is erop gericht om producten op de markt te brengen, waarvoor een rechtvaardige prijs wordt betaald aan de producenten in de landen van herkomst.
Tussen de afnemer van Fair Trade artikelen en de producenten in de Derde Wereld worden afspraken gemaakt over prijszekerheid en stabiliteit in de afname van de producten. Vaak wordt door de afnemer vooraf al een aanbetaling gedaan zodat de producent de mogelijkheid heeft om te investeren in het productieproces.
Bij de productie van Fair Trade artikelen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de ecologische en sociale omstandigheden ter plaatse.
Zo is er fair trade chocolade, thee, koffie, wijn en noem maar op.

De Mondiale Voetafdruk is een manier om te bepalen hoeveel energie je gebruikt. De hoeveelheid energie wordt omgerekend naar het aantal hectare (ha) landbouwgrond dat nodig is om deze energie op te wekken. Hierbij telt alles mee: de ruimte van je voeding, je transport, verwarming enzovoort.

En natuurlijk ben je dan nieuwsgierig hoeveel van de wereld jij zelf verbruikt. Op internet kun je er van alles over vinden en je kunt zelfs een test doen.



Als we allemaal zouden leven zoals hoe men in de Verenigde Staten leeft, zouden we 4 aardbollen nodig hebben. Zouden we allemaal leven zoals ze in Malawi leven, hebben we er 0,2 nodig. De CO² uitstoot in de VS is vele maten groter dan in Malawi. In de VS rijden dan ook heel veel meer auto’s, wordt stroom en apparatuur gebruikt, staan fabrieken en noem maar op. Er wordt in vergelijking tot Malawi ook veel meer gegeten, dus de uitputting is wat voedsel betreft ook groter.


Milleniumdoelen

Jaja, voor heel de klas hebben wij een presentatie gehouden, en daar is meteen een krantenartikel over geschreven. Je leest het hier:

Donderdag , 6 februari 2014

BURGERSCHAP , millenniumdoel 4
IJverige studenten van het Koning Willem 1 College

Woensdag 5 februari jl. hebben 3 studenten van het Koning Willem 1 College een presentatie gegeven voor het vak Burgerschap.
De studenten hebben zich verdiept in de millenniumdoelen. Millenniumdoelen richten zich op het uitbannen van wereldwijde armoede. Van hun docent Burgerschap hebben zij de opdracht gekregen om één millenniumdoel te presenteren.

De getallen van wereldwijde kindersterfte greep de leerlingen wel naar het hart en hebben dus gekozen voor millenniumdoel 4.
DOEL: Het percentage kinderen dat voor hun 5e jaar overlijdt moet in 2015 met tweederde zijn teruggebracht ten opzichte van 1990.
In 1990 stierven wereldwijd 12,4 miljoen kinderen. Dat moet in 2015 dus 4,1 miljoen kinderen zijn. Toegang tot medicijnen, vaccinaties, een goede hygiëne en een goede gezondheidszorg is noodzakelijk om deze ziekten te helpen bestrijden.

Feiten:
·         In 2004 werd 73 procent van de kinderen in ontwikkeling landen ingeënt tegen mazelen. In 1990 was dat 71 procent een relatief kleine vooruitgang dus in 2004 stierven er 454000 kinderen aan mazelen.
·         Het sterftecijfer onder de 5 in noord Afrika en midden oosten liep terug van 8,6% in 1990 naar 5,3% in 2005. Vooraal in Sub-sahara Afrika blijft de kindersterfte hoog. In deze regio blijft het aantal sterfgevallen slecht ligt gedaald.
·         In 2008 stierven aan 8,8 miljoen kinderen. De meeste overleden aan ziektes die te voorkomen zijn door betere zorg , voeding en vaccinaties.
·         Diarree , ondervoeding en luchtweg infecties zijn de meest directe oorzaken.
Van de 130 miljoen baby’s  die per jaar worden geboren overlijden er 4 miljoen in het eerste levensmaand. Dit hangt samen met de voeding en gezondheidstoestand/omgeving van de moeder. Ook de begeleiding tijdens de zwangerschap en bevalling en de zorg in de kraamtijd.

War Child

Wat doet War Child? Hieronder leggen ze het uit.

War Child zet zich in voor een beter leven van honderdduizenden oorlogskinderen. We helpen ze met het verwerken van hun ingrijpende ervaringen, het weer contact durven maken met andere mensen en het opbouwen van zelfvertrouwen. We zorgen ervoor dat ze leren lezen, schrijven, rekenen of een vak leren. En creëren een veilige omgeving waar ze weer tot zichzelf kunnen komen en een stabiele en vooral vreedzame toekomst kunnen opbouwen. Dat doen we wereldwijd. Van Colombia tot Afghanistan. Niet omdat we dat  zo leuk vinden. Maar omdat die kinderen daar recht op hebben.

Bescherming
Als je je bedreigd voelt, op welke manier dan ook, kom je niet tot rust. Een veilige omgeving is dan ook een absolute voorwaarde om de kinderen van War Child te kunnen helpen. Dat betekent niet alleen een hek om een school. Of een slot op de deur. Veiligheid omvat veel meer.

Psychosociale hulp
Oorlog verwoest niet alleen gebouwen. Het ontwricht hele samenlevingen. De effecten van oorlog op kinderen zijn hierdoor vaak desastreus. Vertrouwen is weg, angst en somberheid liggen op de loer. Om die kinderen goed te kunnen helpen is het naast het bieden van mentale en emotionele bijstand dan ook essentieel om ook hun sociale omgeving te 'repareren'. Dit doet War Child met uitgekiende psycho-sociale hulpprogramma's.

Onderwijs
War Child organiseert geen normaal basis- of secundair onderwijs. Maar scholing vormt wel een essentieel onderdeel van onze programma’s. School biedt regelmaat, structuur. En perspectief natuurlijk. Zo leren we kinderen lezen en schrijven en zorgen we voor catch-up onderwijs, versneld basisonderwijs voor kinderen die door de oorlog geen leraar hebben gezien. Ook leren we ze een vak. Leren we ze wat hun rechten zijn. En helpen we de kwaliteit van het lokale onderwijs te verbeteren, door plaatselijke leraren te trainen. Praktisch onderwijs dus, als onderdeel van het totale War Child programma.










Advertentie:

Jouw actie telt!
Oorlogskinderen kunnen jouw support goed gebruiken.
Als kind heb je het tijdens en na een oorlog op z’n zachtst gezegd niet makkelijk. Een oorlogskind kan wel wat support gebruiken. Kom daarom in actie. Van een garage sale tot een voetbaltoernooi. Van een koekjesverkoop tot een veiling. Iedereen kan meedoen. En alles is mogelijk.





Mindmapping: Waar denken we aan?

In de aller eerste les van Wereldburgerschap van ons laatste jaar van de opleiding, kregen we de opdracht een mindmap te maken. Wat is nou wereldburgerschap, waar denken we aan?

Aan veel. Wat hebben een hoop dingen met burgerschap te maken zeg! Bekijk het hier onder.